Fintech är när finansbranschen och tekniken möts på halva vägen. Finansteknologi, eller Financial Technology som det heter på engelska, är runt omkring oss varje dag på så många olika sätt, utan att vi tänker på det eller ens vet om det.
Vad är fintech?
Finansteknologi används för att skapa smarta lösningar och högre säkerhet för pengar i omlopp, kort sagt. Det kan handla om faktiska appar och program, eller små tysta bakgrundsprogram som stödjer annan mjukvara och får den att fungera bättre eller säkrare. Lösningar för att hantera köp över nätet kräver fintech, och den berömda BankID är ett klart fall av finansteknologi som vi tar som en självklarhet många gånger.
Den här teknologin gör det möjligt för människor att hantera pengar online utan att fysiskt behöva plocka ut kontanter i banken och sedan ge pengarna till mottagaren personligen. Ända sedan datorerna gjorde sitt intåg i vår vardag, eller i alla fall bankernas vardag, har tekniken utvecklats. En uttags- eller insättningsautomat är också en form av fintech, och det var så det hela började år 1967 då den första bankomaten installerades på Barclays Bank i London, uppfunnen av John Shepherd-Barron.
Hur kan vi använda fintech i vardagen?
Varenda gång vi gör ett onlineköp och betalar något använder vi oss av olika fintechlösningar som betalningsalternativ, bankappar och faktureringsföretag som har utvecklat sina tjänster för att handha olika betalningslösningar. Detta gör att pengar inte alltid går från storbankerna utan alternativa plattformar har blivit allt vanligare som olika e-wallets och konton hos mindre aktörer. Det har också möjliggjort försäljning av betalningar.
Ett företag kan sälja sina fakturor för att slippa ligga ute med pengar i väntan på att kunden ska betala, och kunden i sin tur betalar då inte till Företag A som han köpte kläderna av, utan till exempelvis Capcito som köpte fakturan av Företag A. Företag kan sälja fakturor för att frigöra kapital för vidare utveckling, eller för att ha en garanterad betalning på sina sålda produkter eller tjänster. Capcito har varit med ett tag och vet vad som krävs för att exempelvis Företag A ska fortsätta stå på god fot med sina kunder.
Mer än betalningar
Fintech är så mycket mer än betalningar, och marknaden har fullständigt exploderat. Sverige är den näst största fintech-hubben i Europa och årligen omsätts enorma mängder pengar inom detta. I USA har det blivit allt vanligare med appar och lösningar för försäkringar, men där vill aktörerna helst kalla det för insurtech. Just insurtech är inte lika utbrett i Sverige men det är bara en tidsfråga innan det blir lika populärt här med. Svenskarna är överlag väldigt öppna för att ta emot och använda sig av fintech.
Nackdelar
Det finns givetvis nackdelar även med fintech, och det är att det kan vara lättare att flytta pengar mellan olika mindre aktörer som är svårare att kolla upp för de statliga systemen. Därför kan fintech även användas för att dölja ekonomisk brottslighet, eller i alla fall försvåra upptäckandet av den. Vissa känner också en osäkerhet inför digitaliseringen och oroar sig för IT-säkerheten och sina bankuppgifter, men säkerhet satsas det mycket pengar på.