I och med de allt snabbare bredbandstjänsterna och att det är så lätt att snabbt lägga upp annonser och hemsidor utan någon större kostnad så har marknaden för IPTV blomstrat de senaste åren.
Leverantörerna ökar i antal hela tiden och en snabb sökning på internet visar att utbudet är enormt.
IPTV finns både i helt lagliga varianter, sådana som din vanliga TV-leverantör erbjuder, men också i varianter som rör sig i något av en gråzon där det är lite oklart om det är lagligt eller inte.
Många av dessa leverantörer erbjuder abonnemang på ett helt år för bara 1000-1500 kr och då får du som konsument tillgång till i stort sett alla kanaler som finns på såväl den svenska marknaden som stora delar av världen. Det enda du inte kommer åt är webbutbudet som strömmas hos de olika TV-jättarna.
Riskerna för dig som konsument är små. I och med att det är oklart huruvida det är olagligt eller inte så lär ingen konsument jagas för detta förrän det råder klarhet i den frågan. Det finns dock vissa risker att din leverantör stängs ner eller bara slutar och försvinner med pengarna i och med att det sällan eller aldrig finns några officiella dokument som kvitto på produkten du betalat för. Jag bedömer den risken som relativt låg då de som pysslar med detta har en stabil inkomst via sin tjänst.
Vad man tycker, rent moraliskt, om detta är såklart subjektivt och kanske även kan bero på vilka erfarenheter man har från olika kontakter med de stora TV-bolagen. Det kan även göra en viss skillnad vilken generation man tillhör. Vi som växte upp på 80-talet och var tonåringar när delningstjänsterna av musik och spel slog igenom med storm kanske inte ser det lika allvarligt som någon lite äldre. Ett vanligt förekommande försvar från användare som nyttjar IPTV är att de officiella TV-bolagen stjäl från användarna genom hutlösa priser och att de aldrig hade varit kunder hos dessa ändå så de förlorar inga pengar i form av tappade kunder.