Det finns många fördelar med att bygga ihop sin egen dator istället för att köpa en färdig, inte minst ekonomiska sådana. Har man redan en stationär dator sedan tidigare kan man ofta återvinna många av delarna. Själva datorlådan, eller chassit som det kallas, kan oftast återanvändas, förutsatt att moderkortet till den nya datorn inte har fel dimensioner. Oftast handlar det då om att man har ett datorchassi av mindre modell men köper ett fullstort moderkort som inte får plats rent fysiskt i lådan.
Nätdelen, som förser datorn med ström, kan dock behöva bytas ut ifall den nya datorn drar mer ström. Det kan också handla om att man behöver tillgång till nya typer av kontakter som inte finns på den gamla nätdelen.
Återanvänd din gamla hårddisk
En annan komponent som ofta kan flyttas över till den nya datorn är hårddisken, förutsatt att den inte använder sig av för gamla anslutningar. Men kanske vill man byta upp sig till en snabb SSD när man ändå håller på att uppgradera sin dator. Då kan man ändå återanvända sin gamla hårddisk som sekundär lagringsenhet, för att till exempel installera spel och annat på.
RAM-minne
Minnesmodulerna går ibland att återanvända, lite beroende på hur gammal datorn är. Har man en gammal dator med DDR3-minnen kan man till exempel inte använda dessa på ett nytt moderkort som använder sig av DDR4. Moderkort, processor och minne är oftast de tre grundkomponenterna man byter ut vid en datoruppgradering, medan övriga delar är lättare att återanvända utan större prestandaförluster.
Grafikkortet viktigaste komponenten för gamern
För den som spelar mycket är grafikkortet den enskilt viktigaste komponenten. Grafikkortet har mycket större påverkan på spelprestandan än vad processorn har. Man kan med andra ord ofta komma undan med en ganska genomsnittlig processor, så länge man har bra krut i grafikkortet. Grafikkortet är också den enskilda komponent till datorn som kostar mest, om man vill ha ett grafikkort avsett för spel vill säga.
Vill man ha det bästa i grafikväg så får man vara beredd att punga ut med femsiffriga belopp för ett Nvidia Geforce RTX 2080 Ti. Kanske kan man spara ihop pengar via Savr eller liknande tjänster, om man inte har dem i dagsläget. Det kostar att ligga på topp. De grafikkort som det säljs mest av är dock mellanklassmodellerna. Då talar vi om grafikkort som Geforce RTX 2060, GTX 1660 eller motsvarande modeller av AMD:s Radeonkort. Priserna ligger då på mer överkomliga nivåer.
Självklart kan man även återanvända externa tillbehör som mus, tangentbord, skärm och även USB-hårddiskar. Där kan man spara en hel del pengar. Det är heller inte så svårt att bygga ihop sin egna dator. Det räcker med en skruvmejsel och förmåga att kunna läsa en moderkortsmanual, som dock ofta kan vara på engelska. Det som de flesta brukar tycka är lite knepigt är hur vissa anslutningar på moderkortet ska sitta. Framförallt när det gäller lysdioderna och knapparna på frontpanelen. Där är det lätt att koppla fel. Men man kan alltid prova sig fram tills man hittar rätt.