För inte så många år sedan var artificiell intelligens (AI) något som mest förekom inom science fiction. Idag pratar dock alla om AI och det används flitigt som buzzword för att marknadsföra olika
produkter och tjänster.
Definitionen av vad som är AI kan dock variera väldigt beroende på vem man frågar. Ett exempel på AI som fick stor uppmärksamhet i media var när IBM:s superdator Watson ställde upp i TV-programmet Jeopardy 2011 och besegrade de mänskliga stormästarna. Det var en stor milstolpe inom AI-forskningen eftersom frågorna, eller snarare svaren, ofta innehåller ordlekar och andra språkliga klurigheter.
Robotjournalister
Ett annat tillämpningsområde för AI som blivit vanligt på senare är så kallade robotjournalister, eller textrobotar, som skriver nyheter för dagstidningar i en rasande takt. Här handlar det dock ofta om specifika typer av artiklar som bostadsannonser eller sportresultat där texterna följer en viss mall. En liknande typ av AI skulle även kunna användas som ett enkätverktyg för att automatiskt skapa enkäter enligt vissa mallar. Vissa företag har till och med låtit AI-chattbottar ta över kundtjänsten på deras webbsidor.
När man läser om AI idag handlar det oftast om maskininlärning (machine learning) eller djupinlärning (deep learning). Djupinlärning är en underkategori till maskininlärning och har blivit möjlig idag tack vare den stora mängden data som internet har öppnat upp för, ofta i form av bilder. Det krävs dock även rejäl beräkningskraft för att bearbeta all denna data och där har dagens extremt snabba GPU:er (grafikprocessorer) spelat en avgörande roll.
AI som upptäcker cancer
Aktörer som grafikkretstillverkaren Nvidia, som tidigare mest varit kända för sina konsumentgrafikkort, satsar hårt på det här området. Bland annat har de tagit fram specialdesignad, GPU-baserad hårdvara för att driva självkörande bilar, som bland annat Volvo använder sig av.
Användningen av AI börjar också bli vanlig inom sjukvården där man kan använda AI-system för att analysera röntgenbilder och liknande. AI:n kan nämligen matas med miljontals tidigare bilder
av samma typ och på egen hand hitta mönster utifrån dessa för att lära sig hur till exempel tecken på cancer ser ut på ett tidigt stadium. AI:n blir med andra ord ett bra komplement till de vanliga läkarna av kött och blod.
Den generella AI:n
Den långsiktiga målet, och vad som av AI-forskarna anses vara den heliga graalen, är dock att ta fram en generell AI som kan lära sig vad som helst, precis som vi människor. Dagens AI-system är nämligen oftast specialiserade på en enda uppgift som de är väldigt bra på. Vissa räds dock denna utveckling och målar upp skräckscenarier som hämtade från filmen Terminator där Skynet tar över och försöker förgöra mänskligheten. Andra ser möjligheterna i en framtid där AI:n blir smartare än oss människor då de kan hjälpa oss med nya vetenskapliga genombrott genom att hitta samband som vi kanske aldrig hade klarat av att upptäcka själva.